Eerst even de naam verklaren. Duurzaam onderwijs, het klinkt niet heel spannend en vraagt wellicht enige toelichting. Daarom is er bovenstaand filmpje. Het gaat over duurzaam leren samenleven en werken. Dit is volgens velen de grootste uitdaging van nu.
Hoe voorzie je (als mens, samenleving, land etc) in de eigen levensbehoeften en geneugten én tegelijkertijd in die van toekomstig 'leven' hier en elders.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is zo'n begrip waar iedereen wel eens mee worstelt. Wat betekent het nu eigenlijk? Wanneer is iets duurzaam? En welke claims zijn terecht? Duurzaamheid is een ontwikkeling. Een ontwikkeling die we als samenleving inzetten om toekomstige generaties (hier en daar) dezelfde vrijheid en toegang tot primaire levensbehoeften te bieden als onszelf.
Onderwijs
Leren leren, vakmanschap, kennisvraagstukken, denken in systemen, kunnen samenwerken, reciprociteit, innovatie, keuzes maken, 21st Century Skills, verantwoordelijkheid nemen en kritisch denken, dat zijn de competenties die we nodig zullen hebben, 'als we een andere keuze maken'.
De transitie die we samen maken
Bewustzijn
De eerste stap voor duurzame ontwikkeling is bewustzijn of inzicht. Inzicht in het complexe systeem aarde, waarbinnen we leven. Vaak is het een kwestie van kennis, een levenservaring, inspiratie of het volgen van wat anderen doen om tot inzicht te komen. Het internet kan belangrijk zijn voor het delen van deze inzichten.
Leren doen
Kennis of inzicht is weliswaar de eerste stap, maar betrokkenheid is de volgende. De stap van het denken naar het doen maken is een grote uitdaging.
Juist daar speelt leren een grote rol. Leren doen.
Blij zijn met kleine stapjes
Duurzaamheid is ook blij kunnen zijn met kleine stapjes. Uiteindelijk maken die vele kleintjes, hele grote stappen mogelijk. Begin met de dingen die jij kunt realiseren en schaal daarna je succesverhalen op. En durf fouten te maken, niemand heeft de waarheid in pacht.